Wys³any: 2011-03-20, 14:42 Pytanie o karty telefoniczne
Witam,
móg³by mi kto¶ wyt³umaczyæ czym siê ró¿ni± karty magnetyczne ³uszcz±ce od nie³uszcz±cych? Jak je rozró¿niæ?
Z góry dziêkujê za odpowied¼ i przepraszam je¿eli w z³ym dziale, ale lepszego nie znalaz³em.
Wys³any: 2011-03-20, 15:57
Rodzaj kolekcji: Monety
Bardzo proste. Nadruk na przodzie karty jest podatny na ³uszczenie siê. Bardzo ³atwo odchodzi/odpada od karty. Przyk³ad? :karta Aspirin Bayer o nominale 25 z 1997r. Jest wiele takich kart.
Farba bardzo ³atwo odpada/³uszczy siê, gdy wk³adamy kartê do koszulek. W wyniku zaczepienia karty o foliê, farba mo¿e czê¶ciowo z³uszczyæ siê, po czym zostaje tylko sama bia³a karta.
Go¶æ
Wys³any: 2011-03-20, 17:15
Tak w³a¶nie podejrzewa³em, bo te gdzie s± "odpryski" na karcie w katalogu s± oznaczone jako ³uszcz±ce. Ale w przypadku np. karty nr 202/203 Polpager istniej± 2 wersje- ³uszcz±ca i nie³uszcz±ca. Teraz pytanie, któr± mam? £uszcz±c± w bardzo dobrym stanie czy nie³uszcz±c±? Bo odprysków nie widaæ.
Wys³any: 2011-03-20, 20:44
Rodzaj kolekcji: Monety
Tak, faktycznie. Jednak nale¿y uwa¿nie czytaæ katalog. ;)
Karty Polpager ukaza³y siê dwie. Jedna ³uszcz±ca siê a druga nie³uszcz±ca siê. Ale jest jeszcze jedno ale. Karty równie¿ ró¿ni± siê nomina³em.
Karta ³uszcz±ca siê to ta karta o nominale 25.
Karta nie³uszcz±ca siê to karta o nominale 50.
Polecam zapoznaæ siê szerzej z katalogiem, tzn. oznaczenia, symbole itp.
Warto zwracaæ uwagê na odmianê kart. Sam mia³em taki przypadek, ¿e na gie³dzie niby kupi³em nic nie wart± kartê, lecz po dok³adniejszym spojrzeniu w katalog, by³a ona warta znacznie wiêcej. Akurat w tym przypadku by³a to karta Pogotowie ¶w. Miko³aja Radio Zet ( nr 977 i 977a). Ma³o brakowa³o a t± 977a pu¶ci³bym w obieg dalej.
Warto równie¿ zwróciæ uwagê na to, ¿e takie same karty maj± inn± pow³okê. Zdarza siê, ¿e jedna ma lakierowan±, druga matow±. Jest to zauwa¿alne go³ym okiem.
Ostatnio zmieniony przez Maisto50 2011-03-20, 20:45, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Go¶æ
Wys³any: 2011-03-21, 13:04
Chyba u¿ywamy ró¿nych katalogów. Ja mam Æwikowskiego 2003/2004 i tam przy obydwóch nomina³ach s± gwiazdki i opis ¿e wystêpowa³a nie³uszcz±ca. Wiêc wnioskujê z tego ¿e obydwa nomina³y by³y w 2-ch wersjach.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum