Trzask-prask i min±³ kolejny rok.
A wraz z nim, czas na forumowe podsumowanie naszych zbiorów.
Porównuj±c u mnie - rok 2021 zacz±³em z ilo¶ci± 8 571 szt., obecnie posiadam 10 559 znaczków.
Niekoniecznie jest to czysto matematyczne, poniewa¿ nie wszystkie znaczki wliczy³em do swej kolekcji. Niektóre z nich zosta³y "odpiête" przez dzia³anie Colnecta. Nie czujê zreszt±, aby przyby³o mi w tym roku prawie 2 tys. znaczków, ale to mo¿liwe. ;)
Co ciekawe, rok temu na wymianê mia³em 172 znaczki, teraz mam 173. ;)
Obecnie coraz trudniej jest wymieniæ siê z innymi zbieraczami, byæ mo¿e bêdê musia³ jako¶ "zainwestowaæ" w dublety. Albo - odpu¶ciæ sobie dalsze zbieranie... :D
Banknoty: 132 w stosunku do 131 rok temu (przyby³ 1 stary banknot hiszpañski).
Monet nie przyby³o wiele, praktycznie kolekcja stoi w miejscu. Nieco jedynie przeorganizowa³em miejsce, w którym je trzymam. Ogólnie, rok temu, ca³o¶æ zbioru krytycznie nie mie¶ci³a siê w pokoju. Teraz mam jednak wiêcej miejsca.
Osobna sprawa to wymieranie naszego forum, które przybra³o na sile w tym roku. Co ciekawe, zauwa¿am to nie tylko na naszym forum, ale i na innych forach hobbystycznych. Byæ mo¿e u nas jest to po prostu najbardziej widoczne. Facebook skutecznie przej±³ tê funkcjê. Jednak je¶li chodzi o ilo¶æ wymian, to w moim przypadku Facebook nie dzia³a "in plus". Przeprowadzi³em dos³ownie mo¿e 4-5 wymian poprzez Fb w ci±gu ca³ego swego zbieractwa. Wymiany rzadziej dochodz± do skutku.
A jak sytuacja wygl±da u Was?
_________________ "Nie do wiary, jak czêsto sytuacje zmuszaj± ludzi do robienia tego, co chcieliby naprawdê robiæ."
Agatha Christie
Ostatnio zmieniony przez Carycek1 2021-12-30, 13:59, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Wys³any: 2022-01-01, 21:33
Rodzaj kolekcji: birofilistyka
Super, ¿e wywo³a³e¶ temat :).
Mówi±c krótko - u mnie kolekcja w 2021 praktycznie w u¶pieniu, mo¿e raz czy dwa zajrza³em do kapsli czy innych spraw. Zbieram to co mi wpadnie do pojemnika z nadziej±, ¿e kiedy¶ to wszystko uporz±dkujê, tak¿e na pewno co¶ dosz³o do kolekcji, ale nie wiem dok³adnie co, a ile to ju¿ w ogólnie mam pojêcia ;).
Uporz±dkowa³em trochê rzeczy, które mam na wymianê z innymi kolekcjonerami.
Niestety, smutny to fakt, ale rzeczywi¶cie forum wygl±da na wymieraj±ce, my¶licie, ¿e uda siê je jako¶ wskrzesiæ czy w dobie fb nie ma na co liczyæ :(?
W ka¿dym razie ¿yczê Wam wszystkim jak najlepszego rozpoczêcia 2022 roku i wielu udanych wymian oraz nowych okazów do kolekcji :).
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum