Wys³any: 2015-08-05, 07:55 gdzie szukaæ monet itp.
Witam
Zaczynam przygodê z wykrywaczem metali i mam kilka pytañ :
1.Gdzie szukaæ monet,³usek itp. , chodzi mi o miejscowo¶æ
2.W jakich miejsca najczê¶ciej mogê znale¼æ monety, ³uski itp.
3.Za jak± cenê powinienem kupiæ wykrywacz metali
Wys³any: 2015-08-05, 22:07
Rodzaj kolekcji: P³yty cd i dvd wspó³czesne monetki-grosiki,figurki-szklane pieski, widokówki Wroc³aw, ksi±¿ki, modele okrêtów i ¿aglowców w butelce, niestemplowane znaczki z ca³ego ¶wiata z wizerunkiem The Beatles
Jakie¶ 40-50 lat temu, kiedy moja miejscowo¶æ nie by³a rozbudowana, podczas zabaw z kolegami w pobli¿u lasu znajdowali¶my kwadraciki prochu i ró¿nego rodzaju ³uski. Choæ moja miejscowo¶æ siê rozbudowa³a, nadal dostêp do lasu jest i my¶lê, ¿e jakby dobrze poszukaæ, co¶ mo¿na by jeszcze znale¼æ.
Wys³any: 2015-08-06, 11:49
Rodzaj kolekcji: zapa³ki reklamowe
W Polsce dziêki pokrêconej i tragicznej historii mo¿esz szukaæ wszêdzie. Monety, ³uski i inne pochowane czy pogubione rzeczy mo¿na trafiæ na ka¿dym polu. A to miejsca, których okolice trzeba sprawdziæ zawsze:
-samotne drzewa
-samotne kapliczki
-samotne g³azy
Ale to nie jest wcale takie fajne zajêcie jak siê wydaje. Nie sztuka kupiæ wykrywacz. Trzeba mieæ czas, cierpliwo¶æ i szczê¶cie, ¿eby unikn±æ awantur z lud¼mi, co sami dupy nie rusz± ale innym kopaæ nie pozwol±. A z bajerów w wykrywaczach przydatny jest tylko wska¼nik g³êboko¶ci.
_________________ "-Jestem prawdziwym kolekcjonerem.
-Tak,wiem.Jest pan jedyn± osob±,która widz±c obrazek kobiety w samej skórze,patrzy jak± szpilk± jest przypiêty."
http://mojekolekcje.pl.tl/
Wys³any: 2015-08-06, 12:54
Rodzaj kolekcji: P³yty cd i dvd wspó³czesne monetki-grosiki,figurki-szklane pieski, widokówki Wroc³aw, ksi±¿ki, modele okrêtów i ¿aglowców w butelce, niestemplowane znaczki z ca³ego ¶wiata z wizerunkiem The Beatles
Masz racjê Pietras. Ju¿ widzê te stare babcie-tercjarki, jaki podnios³yby krzyk, gdyby trzeba by³o kopac pod kapliczkami
4kalif [Usuniêty]
Wys³any: 2015-08-06, 17:25
szczerze mówi±c kiedy¶ podczas remontu wokó³ ko¶cio³a znalaz³em 4 monety z 2 wojny i 2 ³uski
Wys³any: 2015-08-06, 17:41
Ciesz siê, ¿e nie dosta³e¶ po g³owie od ksiê¿ulka albo moherowych beretów
4kalif [Usuniêty]
Wys³any: 2015-08-07, 15:46
heh szczerze mówi±c w tedy nie mia³em wykrywacza i szuka³em na oko
Wys³any: 2015-08-08, 19:26
Kapliczki to opcja dla ryzykantów, no chyba ¿e takie na skrzy¿owaniach na le¶nym odludziu. Takie mo¿na by noc± spokojnie omiataæ. Najmniej ryzykowne s± zwyk³e pola daleko od szos.
-Tak,wiem.Jest pan jedyn± osob±,która widz±c obrazek kobiety w samej skórze,patrzy jak± szpilk± jest przypiêty."
Wys³any: 2015-08-08, 19:52
Wys³any: 2015-08-08, 21:08
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, s³upki z nakrêtk± i inne...
Albo ³±ki
_________________ Zbieram odznaki/przypinki (pins, buttons, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie s± muzea, memoria³ów, oceanariów, zoo, z Syrenk± warszawsk±, naszywki z muzeów oraz piny Hard Rock Cafe. Odznak jest ju¿ 5 000 szt.
Je¶li posiadacie - proszê o kontakt!
4kalif [Usuniêty]
Wys³any: 2015-08-09, 09:58
ju¿ mam wyznaczone kilka starych ziem , na których kiedy¶ by³y domy :)
Wys³any: 2015-08-09, 12:56
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, s³upki z nakrêtk± i inne...
Dzisiaj kolega opowiada³ ¿e tawerny, zajazdy, przydro¿ne karczmy - to te¿ podobno ciekawe miejsca do poszukiwañ...
_________________ Zbieram odznaki/przypinki (pins, buttons, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie s± muzea, memoria³ów, oceanariów, zoo, z Syrenk± warszawsk±, naszywki z muzeów oraz piny Hard Rock Cafe. Odznak jest ju¿ 5 000 szt.
Wys³any: 2015-08-09, 13:41
Wys³any: 2015-08-09, 16:45
Kieszeniach, samochodach, pokojach...
Wys³any: 2015-08-09, 16:55
Pietras, zapomnia³e¶ jeszcze o kolekcjonerach-zbieraczach, no i o muzeach
Wys³any: 2015-08-09, 19:25
Nadto siê nie wg³êbiajcie w temat bo 4kalif jeszcze opacznie Was zrozumie
Pisa³em o starych, przedwojennych zajazdach i karczmach
Wys³any: 2015-08-09, 19:32
Wys³any: 2015-08-10, 09:30
Ja mam w oczach...
Wys³any: 2015-08-10, 13:14
Ja mam, bo jak mówi³em to jest najprostsze. Mo¿e na emeryturze zajmê siê tym na powa¿nie
4kalif [Usuniêty]
Wys³any: 2015-08-10, 15:51
a co my¶licie o niskim poziome Wis³y jest szansa co¶ znale¼æ ?
4kalif [Usuniêty]
Wys³any: 2015-08-10, 15:59
i jeszcze za ile powinienem kupiæ wykrywacz metali ( na pocz±tek) , tylko proszê mi nie pisaæ 2000z³ czy , co¶
Wys³any: 2015-08-10, 17:07
Kiedy¶ by³y takie chiñskie niby zabawkowe wykrywacze. Mia³y wska¼niki g³êboko¶ci i ¿elazo-inne, rozsuwany stela¿ i kosztowa³y do 100 z³. Tylko nie siêga³y wiêcej ni¿ na 50 cm i jak siê zepsu³y to koniec, no ale na monety i pocz±tek to wystarczy. Sam ¿a³owa³em ¿e takiego nie kupi³em bo wska¼nik g³êboko¶ci to idealna rzecz. Nie wiem czy jeszcze takie s±.
I nie ma co siê podniecaæ ¿e firmowe i zasiêg wielki, bo ka¿dy wykrywacz dzia³a tak samo. A jak tak samo to po co przep³acaæ.
Wys³any: 2015-08-10, 19:16
Nie tylko Wis³a ma niski poziom wody - dop³ywy równie¿...
Mo¿e warto w tych mniejszych.
W samej Warszawie du¿o ciekawych rzeczy siê pokaza³o od mostu Kierbedzia do statku pasa¿erskiego Bajka z tego co s³ysza³em i widzia³em.
Wys³any: 2015-08-11, 16:18
Rodzaj kolekcji: bilety komunikacji miejskiej, wizytówki z kotami
Kiedy¶, ju¿ kilka ³adnych lat temu jaki¶ cz³owiek szuka³ te¿ czego¶ ciekawego w mojej wiosce, i znalaz³.... kilka niewybuchów z czasów wojny, ciekawie by³o i z obaw± czekali¶my a¿ to zabior± od nas hi hi
Nie ma co siê dziwiæ bo moja wioska to by³o miejsce staræ wojennych, a i pewnie rzeka Narew kryje co¶ ciekawego, niemcy i rosjanie most na rzece nieraz palili :p
Chyba muszê namówiæ brata na kupno wykrywacza to mo¿e i my co¶ ciekawego znajdziemy hi hi, oby nie niewybuchy :p
Wys³any: 2015-08-16, 17:00
Rodzaj kolekcji: Breloki
Sam te¿ siê tym tematem interesowa³em i trochê informacji z ró¿nych stron zebra³em. Osobi¶cie nie chodzê z wykrywaczem bo na razie brakuje mi na niego pieniêdzy-bo czas i miejsca s±. :D. Tak jak ju¿ Ci pisali inni-szukaæ trzeba wszêdzie. Ludzie pracuj±c na polu gubili ró¿ne rzeczy wiêc s±dze ¿e nigdy z pustymi rêkami nie wrócisz. Najlepiej jest oczywi¶cie szukaæ w miejscach gdzie by³y kiedy¶ domy, wzd³u¿ dróg lub znale¼æ stare wysypiska ¶mieci. Do szukania zburzonych domów polecam t± stronkê zamki.pl/?dzial=mapa . Kilkasz u góry w Mestischblatt który nak³ada archiwalne mapy na istniej±ce. W przypadku mojego miasta s± to mapy z 1930 roku. Potem co chwila w³±czasz i wy³±czasz porównuj±c ze stanem obecnym. Mo¿na siê z nich dowiedzieæ masy ciekawych rzeczy-wiêkszo¶ci miejsc z tych map nie znajdziesz w ksi±¿kach. Wracaj±c do samych poszukiwañ. Problemem nie s± w³a¶ciciele pola. Zawsze mo¿esz spróbowaæ siê dogadaæ ¿e podzielicie siê znaleziskami 50/50 a w zamian w³a¶ciciel pozwoli Ci przekopaæ ca³e pole(i nikt siê do Ciebie nie przyczepi). Interes dla niego swietny bo je¶li ju¿ zebra³ plony to po prostu siada w domu i czeka na gotowca. W±tpie ¿eby sta³ Ci nad g³ow± i patrzy³ co wykopujesz wiêc przy podziale mo¿esz zachowaæ najlepsze fanty dla siebie. O wiele gorsza sprawa jest z policj±. W my¶l polskiego prawa przyw³aszczanie zabytków, tak¿e tych wykopanych jest niezgodne z prawem bo s± one w³asno¶ci± pañstwa. Tak samo z broni± czy niewybuchami. Uprzedzam- ja nie mam na tym polu ¿adnych do¶wiadczeñ. Ca³± wiedzê posiadam z forów poszukiwaczy. Polecam Ci przejrzeæ tego typu strony-wyja¶ni± Ci wszystko lepiej ni¿ my. Ja osobi¶cie polecam fanpage na Facebooku facebook.com/magazynposzukiwacze?fref=ts
Ostatnio zmieniony przez Eworu 2018-08-28, 12:40, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum