Wysłany: 2014-03-13, 09:50 Zaproszenie na wystawę w Muzeum Ziemi Kociewskiej Rodzaj kolekcji: opakowania od żyletek, wszystko związane z żyletkami
Zapraszam wszystkich chętnych kolekcjonerów do obejrzenia wystawy opakowań spożywczych w Muzeum Ziemi Kociewskiej w Starogardzie Gdańskim (w Ratuszu na rynku).
Wystawa będzie czynna od 28 marca (wernisaż 28 marca o godzinie 18.00) do końca maja.
Na wystawie eksponowane będą: opakowania, torebki i przywieszki z herbaty, etykiet kapsle i porcelanki z piwa, butelki, etykiety i korki z alkoholi, torebki cukru, opakowania cukierków (w tym krówek) , etykiety serów topionych i żółtych,
etykiety i opakowania przypraw e.t.c.
Serdecznie zapraszam w imieniu Muzeum i moim - Marek Borowski
Wysłany: 2014-03-14, 04:45
Rodzaj kolekcji: Korki od win, basset (kolekcja tematyczna), odznaki-herby miast polskich, naklejki z kodami krajów ( PL,D,RUS,...)
To mi wygląda na Twoją Wystawę
_________________ "Miarą człowieka jest bardziej jego hobby niż zawód."
Robert Byrne (°ᴥ°)
Mam na wymianę . . Poszukuję
Wysłany: 2014-03-14, 09:40
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką i inne...
Dokładnie
_________________ Zbieram odznaki/przypinki (pins, buttons, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie są muzea, memoriałów, oceanariów, zoo, z Syrenką warszawską, naszywki z muzeów oraz piny Hard Rock Cafe. Odznak jest już 5 000 szt.
Jeśli posiadacie - proszę o kontakt!
Wysłany: 2014-03-20, 08:42
Rodzaj kolekcji: opakowania od żyletek, wszystko związane z żyletkami
No nie da się ukryć, duża część etykiet jest moja (co nie znaczy, że poza paroma krówkami i serkami topionymi - pochodzą z mojej kolekcji ...
Trochę się sam przestraszyłem, jak zacząłem wszystko wyciągać ...
Na szczęście wystawa jest już prawie gotowa, może będę miał czas, aby poudzielać się na forum ...
Wysłany: 2014-03-20, 09:12
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką i inne...
Byłoby miło gdybyś po wernisażu wstawił kilka zdjęć z wystawy. Jestem ciekawy jak będzie to eksponowane i jak same te opakowania będą wyglądać.
_________________ Zbieram odznaki/przypinki (pins, buttons, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie są muzea, memoriałów, oceanariów, zoo, z Syrenką warszawską, naszywki z muzeów oraz piny Hard Rock Cafe. Odznak jest już 5 000 szt.
Wysłany: 2014-03-22, 19:44
Oczywiście, zdjęcia będą. Myślę, że w pierwszych dniach kwietnia (wcześniej mam gości z Norwegii i Warszawy) Ponieważ wystawa ma trwać mniej więcej 2 miesiące, może zachęcę w ten sposób kogoś do przyjazdu i obejrzenia ...
Wysłany: 2014-03-22, 23:30
Jeśli byłbym w okolicy to bardzo chętnie obejrzałbym tę wystawę.
Wysłany: 2014-03-23, 16:11
Byłoby sympatycznie. Przy okazji zapraszam oczywiście do odwiedzenia i mnie - myślę, że jak dobrze poszukamy, to znajdzie się coś z odznak i pinów do tematu. O ile dobrze pamiętam, powinienem mieć button z wystawy amerykańskiej z lat bodajże sześćdziesiątych (taka stalówka z flagi amerykańskiej). Była do tego też książeczka, ale ta się nie zachowała. A na tym pewnie nie koniec.
Wysłany: 2014-03-23, 20:43
Dziękuję bardzo za zaproszenie.
Co do buttona to wiem o który chodzi i nawet kiedyś chyba wpadł mi w ręce ale nie wszedł do kolekcji. Czy ta wystawa odbywała się w jakimś muzeum?
Wysłany: 2014-04-08, 10:27
Zgodnie z obietnicą kilka zdjęć z wystawy. Oczywiście to tyko fragment całości.
Pokażę więcej zdjęć, jeśli będzie zainteresowanie.
Zdjęcia są amatorskie - jestem kolekcjonerem, ni fotografem. Może będą zrobione profesjonalnie (obiecano mi to), tylko pomiędzy obietnicą, a wykonaniem czasem jest przepaść.
Z konieczności zdjęcia są słabej rozdzielczości, mam je oczywiście również niezredukowane.
Wysłany: 2014-04-08, 13:50
Bardzo ciekawa wystawa i fanty.
Mi najbardziej się podobają te cukry oraz etykiety napojów i z cukierków.
Wysłany: 2014-04-08, 17:44
oczywiście to tylko drobny fragment tego, co przez lata mi się "odłożyło". Cukru w kostkach mam w tej chwili ponad 30 kg, nawet z tak odległych stron jak Pakistan, Afganistan, Chiny, Bangladesz czy Kenia ...
Chętnie bym je wymienił, tylko nie mam z kim (bo potrzebuję moich ukochanych opakowań z żyletek, a o to trudno ...)
Wysłany: 2014-04-08, 18:01
Można jeszcze czymś Cię zaskoczyć z opakowań żyletkowych?
Wysłany: 2014-04-08, 21:15
Rodzaj kolekcji: Korki od win, basset (kolekcja tematyczna), odznaki-herby miast polskich, naklejki z kodami krajów ( PL,D,RUS,...)
Chyba tylko owijką żyletki z księżyca
Robert Byrne (°ᴥ°)
Wysłany: 2014-04-08, 21:40
Oczywiście, że można.Moja kolekcja nie jest największa nawet w Polsce, a co dopiero na świecie. Myślę, że jestem albo pod koniec pierwszej dziesiątki, albo na początku drugiej. Rocznie dokładam 500-1000 opakowań i nieco mniej pudełek.
Najbardziej oczywiście polujemy (polscy kolekcjonerzy) na przedwojenne opakowania polskie. Z tym jest ciężko, bo wiele wzorów się nie zachowało. Znamy co najmniej dwie fabryki przedwojenne, z których nikt nie ma ani jednego opakowania: w Lodzi i w Drohobyczu. Zachowały się tylko wpisy rejestrowe, marki ochronne (a w jednym wypadku wspomnienie - kolekcjoner z Krakowa miał opakowania, ale cała jego kolekcja - wraz z innymi rzadkimi zbiorami (np etykiet zapałczanych i piwnych) została po jego śmierci wyrzucona).
Wysłany: 2014-04-08, 21:54
Matko! Jak to wyrzucili???
O zgrozo! Nawet pewnie nie wiedzieli że wyrzucają skarb pod względem unikalności.
Można jeszcze gdzieś znaleźć na strychach czy piwnicach jakieś rarytasy?
Muszę pogratulować i pochwalić Cię za ładną prezentację tych walorów w gablotach.
Ładnie, schludnie i z pomysłem.
Pewnie nic ciekawego nie znajdę na warszawskim Kole ale poszperam.
Wysłany: 2014-04-08, 22:24
Profesor z Krakowa był kawalerem (wdowcem?), mieszkał sam, a całe mieszkanie było "zagracone" zbiorami. Po jego śmierci wszystko odziedziczyła jego siostra, której mąż był pracownikiem MPO. On i jego koledzy "oczyścili" mieszkanie, zostawiając tylko meble, porcelanę, a ze zbiorów jedynie znaczki (o tych nowy właściciel wiedział, że są coś warte). Dopiero po jakimś czasie zaczęli pojawiać się koledzy zmarłego z pytaniami o zbiory. Pomimo ekspedycji na wysypisko, mało co udało się odzyskać - reszta zgniła. Podobno sprawa zakończyła się źle również dla śmieciarza - z żalu za utraconą poważną "kasą" solidnie pobił żonę i wylądował w więzieniu. Ale to może być legenda. Istnienie zbiorów, fakt wywozu i późniejsze ekspedycje na wysypisko śmieci są potwierdzone z wielu źródeł.
Ciekawe opakowania to głównie sprawa strychów (rzadziej piwnic - tam raczej niszczeją).
Na Kole albo Olimpii w Warszawie będzie ciężko coś znaleźć. Kilku kolegów - w tym największy polski kolekcjoner tam właśnie mieszka i odwiedzają takie miejsca regularnie. Również Allegro odpada - tam ja grasuję osobiście (oczywiście nie tylko ja).
Dziękuję za pochwały - to również zasługa komisarza wystawy (tak się to nazywa fachowo), pracownika muzeum.
kolekcjonerzy.jpg Wernisaż wystawy. Trzech zaawansowanych (również wiekowo) kolekcjonerów ksyrofilistów: kolega z Norwegii, ja i największy polski kolekcjoner. W sumie reprezentujemy jakieś 60-70 tysięcy opakowań ...
Wysłany: 2014-04-08, 23:41
To pięknie... że też siostra śp. profesora wyszła za mąż za pracownika MPO
Tak może szybko nie z utylizowałaby tych zbiorów.
W Warszawie zaczyna raczkować nowa giełda staroci na Żeraniu (praska strona) w byłym budynku urzędu celnego.
Wysłany: 2014-04-09, 22:01
Najpierw musisz do mnie podjechać
w zakładce aktualności jest parę zdjęć z wernisażu oraz pdf zaproszenia. Jest też o drugiej wystawie (w budynku głównym muzeum) - malarstwo Tuarega Rissy Ixo. Oprócz wystaw czasowych są ekspozycje stałe ( historia miasta, archeologiczna, etnograficzna)- odsyłam do strony muzeum
Gdyby ktoś chciał się ze mną skontaktować, podaję numer telefonu: 602 620 739 - Marek Borowski
Wysłany: 2014-04-14, 19:26
Rodzaj kolekcji: Nietoperze, kapsle i plastykowe zakrętki polskie, zawieszki od herbaty
We środę jadę do Gdańska, w czwartek mam w miarę wolne - postaram się pojawić w Muzeum. Patrzyłem na autobusy - pewnie 11-12 dotrę. jak dotrę - zdam relację.
Wystawa w zasadzie sygnalizuje, jak różnorodne mogą być opakowania, zarówno krajowe, jak i zagraniczne.
Potem miałem przyjemność odwiedzić Maborka, obejrzeć kolekcję opakować od żyletek i wszystkiego związanego z żyletkami. Super sprawa, do tego niesamowita wiedza. Obejrzałem polskie (jakoś krajowe mnie najbardziej interesują...), plus krajowe etykietki od serków topionych. Oczywiście zapomniałem obejrzeć opakować nietoperzowych, a Niemcy wypuścili całą linię żyletek z nietoperzami... Dostałem kilka nietoperzy - pokażę jak dotrę do skanera.
Wysłany: 2014-04-17, 21:15
Fajne zdjęcia.
Super wystawa! Bardzo ciekawa różnorodność eksponatów.
Myślę że ktoś ze zwiedzających spojrzy na kolekcjonerstwo i jej różnorodność z innej strony - że nie tylko zbierane są znaczki pocztowe, monety i militaria ale również rzeczy codziennego użytku uważane czasem jako zbędne...
Wysłany: 2014-04-19, 09:38
A "przemyciłeś" namiar na Forum?
Robert Byrne (°ᴥ°)
Wystawa w zasadzie sygnalizuje, jak różnorodne mogą być opakowania, zarówno krajowe, jak i zagraniczne.
Potem miałem przyjemność odwiedzić Maborka, obejrzeć kolekcję opakować od żyletek i wszystkiego związanego z żyletkami. Super sprawa, do tego niesamowita wiedza. Obejrzałem polskie (jakoś krajowe mnie najbardziej interesują...), plus krajowe etykietki od serków topionych. Oczywiście zapomniałem obejrzeć opakować nietoperzowych, a Niemcy wypuścili całą linię żyletek z nietoperzami... Dostałem kilka nietoperzy - pokażę jak dotrę do skanera.
A czy Niemcy (lub też inna nacja) nie wypuścili jakichś żyletek z rysiami?
Pytanie bardziej do Maborka bo zakładam że Kowalsik skupił się bardziej na nietoperzach i inne zwierzaki na żyletkach mogły umknąć jego uwadze...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum