Wysłany: 2012-12-12, 22:39 [Want] 1 zł 2012 odmiana 'stara' Rodzaj kolekcji: pocztówki, monety, banknoty, znaczki, bilety MZK z Opola
Poszukuję monety 1 złoty z roku 2012 z 'starym' napisem 'ZŁOTY' na rewersie. Jak ktoś nie wie jak odróżnić to wystarczy porównać z monetami 1 zł z lat poprzednich (czcionka napisu ZŁOTY powinna być taka sama). Ewentualnie pomocna może być strona:
Na tej stronie jest wszystko dobrze opisane? Jam mam wersję b i oczko jest takie samo jak w poprzednich rocznikach czyli powinien być starym rewersem a nie nowym. No chyba, że czegoś tutaj nie rozumiem.
Trafiłem też na dziwne 20 gr, ma gładki rant i napisy są takie jakieś grubsze.
Wysłany: 2012-12-24, 20:41
Rodzaj kolekcji: pocztówki, monety, banknoty, znaczki, bilety MZK z Opola
Trzeba się dobrze przyjrzeć, najlepiej przez lupę. W nowych rewersach boczne ścianki litery 'O' w słowie groszy są cienkie, w starych grubsze. Co do 20 gr to z którego roku jest ta moneta ? Czy są ślady ingerencji czy ewidentnie to tak wyszło spod prasy ?
Porównywałem 1 zł z 2009 i 2012 i są jak dla mnie te ścianki takie same. Jak znajdę lupę to się jeszcze przyjrzę. Te 20 gr zauważyłem właśnie jak oglądałem złotówki, zwróciła na siebie tym, że była gładka. Wygląda jakby była odlana, brak szczegółów, znak menniczy to tylko taka plama.
Próbowałem zeskanować ale skaner wypluwa tylko coś takiego. Jakaś porada jak zrobić dobry skan lub zdjęcie?
Wysłany: 2012-12-24, 21:03
faktycznie ze skanu niewiele widać. Jak masz aparat to połóż monetę w dzień na parapecie (najlepiej ponad framugą okna, czyli na przykład na kilku książkach) i zrób zdjęcie pod kątem około 30-45 stopni, z moich obserwacji wynika że tak najlepiej zdjęcia wychodzą. Ale wygląda mi to na kiepski fals.
Ostatnio zmieniony przez Bluefish 2012-12-24, 21:04, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-12-28, 23:04
Na szkodę kolekcjonerów na pewno nie. Bo to jest tak rzadki okaz że to żadna szkoda ;) Na szkodę emitenta, na pewno bo to jednak znalazło się w obiegu (choć w tym przypadku szkoda jest mikroskopijna). Ale najbardziej pasująca na pytanie 'po co fałszować 20 gr' odpowiedź, jest odpowiedź wszystkich nastolatków którzy robią 'różne dziwne rzeczy' czyli 'BO MOGĘ'. I nie ma się tu co doszukiwać sensu ;) Ten kto to sfałszował nie miał na celu niczego logicznego.
Wysłany: 2012-12-28, 23:07
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką i inne...
Może się uczył "fachu" a może właśnie dla zabawy.
_________________ Zbieram odznaki/przypinki (pins, buttons, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie są muzea, memoriałów, oceanariów, zoo, z Syrenką warszawską, naszywki z muzeów oraz piny Hard Rock Cafe. Odznak jest już 5 000 szt.
Jeśli posiadacie - proszę o kontakt!
Wysłany: 2012-12-28, 23:19
Jak ktoś się uczy fachu to raczej takiej szmiry nie puszcza w obieg. Poza tym chyba koszt materiału i spędzonego czas jest większy niż nominał, więc raczej 'dla hecy'.
Wysłany: 2013-01-29, 23:47
Rodzaj kolekcji: Borsuki, militaria no i czasami znaczki.
Co do 20 groszówek to zauważyłem, że często trafiają się podobne dziwolągi. Często trafiają mi się dwudziestki podwójnie bite i takie w których I w RZECZPOSPOLITA zlewa się z rantem.
_________________ Pilnie poszukuję autografu aktora Vina Diesel'a. Jak masz na wymianę to pisz na pw.
Wysłany: 2013-01-30, 19:47
Rodzaj kolekcji: zapałki reklamowe
Ja pamiętam z cafe allegro przypadek 10 groszówki "złotej". Wybita była z tego stopu co groszówki. Facetowi wydali w sklepie więc pewnie autentyk. A sam miałem 5 złotówkę kręcącą się jak Gwiezdne Wrota i to nie była mechaniczna przeróbka, ale gdzieś zgubiłem. Usterki w mennicy się zdarzają.
_________________ "-Jestem prawdziwym kolekcjonerem.
-Tak,wiem.Jest pan jedyną osobą,która widząc obrazek kobiety w samej skórze,patrzy jaką szpilką jest przypięty."
http://mojekolekcje.pl.tl/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum