Od niedawna kolekcjonuje ulotki filmowe. I tu zaczyna się problem, bo nie wiem jak je przechowywać...
Proszę o jakąś podpowiedź od kolekcjonerów z dłuższym stażem
visenna [Usunięty]
Wysłany: 2010-10-13, 15:19
Ja zaczynałam od kopert. Jest to prosty sposób i można zachować porządek. Każdą kopertę opisywałam daną literą alfabetu. Jak nie mieściły mi się już w nich ulotki, to dodawałam następne koperty, przy czym nie miałam np. dwóch kopert 'S', ale 'Sa-So' i 'Sp-Sz', itd. Z czasem zaczęło mnie denerwować to, że nie mogę swobodnie przeglądać ulotek, więc teraz jestem na etapie kupowania segregatorów A5 i do nich koszulek A6, ale nie muszę chyba mówić, że jest to kosztowny interes :).
Gość
Wysłany: 2010-10-15, 08:20
Dziękuję bardzo za pomoc
Gość
Wysłany: 2010-10-16, 12:28
Polecam zwykłe albumy do zdjęć
W takie 10x15 większość ulotek mieści się bez trudu, znakomicie się to potem ogląda.
Gość
Wysłany: 2010-11-03, 15:42
Ja niegdyś sam przerabiałem koszulki A4 tak żeby się mieściły po 4 ulotki na stronie.
Bender [Usunięty]
Wysłany: 2010-11-04, 11:20
A w jaki sposób przerabiałeś te koszulki?
Gość
Wysłany: 2010-11-04, 11:26
Jak masz tylną i przednią folię, to rozcinałem przednią przez środek pionowo i poziomo. Potem taśmą klejącą mocowałem te 4 fruwające fragmenty do tylnej folii, tak żeby tworzyły kieszonki. Hmmm... nie wiem czy jasno to wytłumaczyłem :P
visenna [Usunięty]
Wysłany: 2010-11-04, 11:31
Ja na przykład żeby dopasować koszulkę A5 do ulotek 1/3 A4 bądź trochę większych od standardowego rozmiaru odcinałam niepotrzebną ilość bocznej części koszulki (tam gdzie nie ma dziurek) i potem zamykałam to zszywkami. Nic się nie rozlatuje :).
Gość
Wysłany: 2010-11-04, 11:43
Anzelm, a może jakieś zdjęcie??
Bender [Usunięty]
Wysłany: 2010-11-05, 09:48
A ja robię jeszcze inaczej Ponieważ te małe koszulki na każdą ulotkę wyszłyby mi za drogo, wymyśliłem, że będę je układał w koszulce A4 po 4 sztuki, ale z dwóch stron. W tym celu na kartce papieru A4 ułożonej poziomo robię nacięcia skalpelem w ośmiu miejscach tak żeby dwie ulotki były centralnie umieszczone i wkładam je w te nacięcia rogami. Później robię tak samo z drugą kartką i umieszczam je w jednej koszulce. Wygląda to bardzo dobrze w segregatorze, tylko jest czasochłonne. Można nacinać po kilka kartek na raz, potem tylko wkładać ulotki i układać. Może do końca roku poukładam wszystkie 1700 ulotek w ten sposób W wolnym czasie wrzucę tu jakieś zdjęcia.
PS. Visenna zdobyłem trochę ulotek, ale dość nowych, wyślę Ci później spis, jeszcze jutro będę miał zupełnie nowe, z Multikina i CC z Bydgoszczy, razem około 30. Może coś wybierzesz, to Ci odłożę. Mam też część tych, które masz odłożone dla mnie.
Ja układam alfabetycznie. Na razie przechowuję w kopercie, jak będę miała więcej zacznę się zastanawiać, który z podanych sposobów wykorzystam :P
visenna [Usunięty]
Wysłany: 2010-11-05, 16:15
Ja też układam alfabetycznie. Cały spis mam w Excelu, więc jeśli będę chciała mieć listę wg dat, to posortuję je wg daty premiery :).
Bender - ok., nie ma sprawy, czekam cierpliwie na listę :).
Gość
Wysłany: 2010-11-06, 06:21
Ja układałem alfabetycznie, tylko że jak przychodziły nowe, to trzeba było wszystkie przekładać, więc jakby układać wg premier, to jest to na pewno nieco wygodniejsze, pod tym względem.
Jeśli chodzi o fotkę, ciężko będzie ją zrobić przezroczystej koszulce, ale jutro spróbuję coś machnąć.
Wysłany: 2017-08-24, 18:03
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką i inne...
Bo tylko jedna aktywna Forumowiczka a reszta to już... wspomnienie
_________________ Zbieram odznaki/przypinki (pins, buttons, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie są muzea, memoriałów, oceanariów, zoo, z Syrenką warszawską, naszywki z muzeów oraz piny Hard Rock Cafe. Odznak jest już 5 000 szt.
Jeśli posiadacie - proszę o kontakt!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum