Wysłany: 2011-03-20, 14:42 Pytanie o karty telefoniczne
Witam,
mógłby mi ktoś wytłumaczyć czym się różnią karty magnetyczne łuszczące od niełuszczących? Jak je rozróżnić?
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam jeżeli w złym dziale, ale lepszego nie znalazłem.
Wysłany: 2011-03-20, 15:57
Rodzaj kolekcji: Monety
Bardzo proste. Nadruk na przodzie karty jest podatny na łuszczenie się. Bardzo łatwo odchodzi/odpada od karty. Przykład? :karta Aspirin Bayer o nominale 25 z 1997r. Jest wiele takich kart.
Farba bardzo łatwo odpada/łuszczy się, gdy wkładamy kartę do koszulek. W wyniku zaczepienia karty o folię, farba może częściowo złuszczyć się, po czym zostaje tylko sama biała karta.
Gość
Wysłany: 2011-03-20, 17:15
Tak właśnie podejrzewałem, bo te gdzie są "odpryski" na karcie w katalogu są oznaczone jako łuszczące. Ale w przypadku np. karty nr 202/203 Polpager istnieją 2 wersje- łuszcząca i niełuszcząca. Teraz pytanie, którą mam? Łuszczącą w bardzo dobrym stanie czy niełuszczącą? Bo odprysków nie widać.
Wysłany: 2011-03-20, 20:44
Rodzaj kolekcji: Monety
Tak, faktycznie. Jednak należy uważnie czytać katalog. ;)
Karty Polpager ukazały się dwie. Jedna łuszcząca się a druga niełuszcząca się. Ale jest jeszcze jedno ale. Karty również różnią się nominałem.
Karta łuszcząca się to ta karta o nominale 25.
Karta niełuszcząca się to karta o nominale 50.
Polecam zapoznać się szerzej z katalogiem, tzn. oznaczenia, symbole itp.
Warto zwracać uwagę na odmianę kart. Sam miałem taki przypadek, że na giełdzie niby kupiłem nic nie wartą kartę, lecz po dokładniejszym spojrzeniu w katalog, była ona warta znacznie więcej. Akurat w tym przypadku była to karta Pogotowie św. Mikołaja Radio Zet ( nr 977 i 977a). Mało brakowało a tą 977a puściłbym w obieg dalej.
Warto również zwrócić uwagę na to, że takie same karty mają inną powłokę. Zdarza się, że jedna ma lakierowaną, druga matową. Jest to zauważalne gołym okiem.
Ostatnio zmieniony przez Maisto50 2011-03-20, 20:45, w całości zmieniany 1 raz
Gość
Wysłany: 2011-03-21, 13:04
Chyba używamy różnych katalogów. Ja mam Ćwikowskiego 2003/2004 i tam przy obydwóch nominałach są gwiazdki i opis że występowała niełuszcząca. Więc wnioskuję z tego że obydwa nominały były w 2-ch wersjach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum