Obecny rok był pewnie specyficzny dla każdej i każdego z nas.
Jednak jak co roku, dokonamy kolekcjonerskich podsumowań ;)
Już od jakiegoś czasu nie biorę w nich udziału - trudno dotrzeć mi do własnych danych sprzed dokładnie roku.
Tym niemniej, spróbuję dokonać tego teraz.
Banknoty: 131
(tu kolekcja nie powiększyła się)
Co do monet - musiałbym policzyć "na piechotę", ponieważ mam w większości te same monety, ale z różnych roczników.
moje znaczki - stan na dzień dzisiejszy:
8 571 szt.
Ilość sztuk na wymianę na chwilę obecną: 172
Wystąpią pewnie jakieś wahania na plus, bo nie wszystkie katalogi są ujęte w internetowym katalogu, z którego korzystam.
UWAGA! Jeśli ktoś jest chętny na wymianę znaczków, to zapraszam! :D
_________________ "Nie do wiary, jak często sytuacje zmuszają ludzi do robienia tego, co chcieliby naprawdę robić."
Agatha Christie
Wysłany: 2020-12-29, 20:59
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką i inne...
Ten rok był lepszy niż poprzedni jeśli chodzi o fanty w kolekcji.
I to od września zaczęły mi napływać do kolekcji przypinki i naszywki. Jest tego ponad 150 sztuk.
Oczywiście to nie 500 fantów za dobrych czasów 😉
To samo z pocztówkami z Warszawą. Tu mam naprawde duży przyrost a do tego udało mi się je wreszcie ułożyć do albumów i jest tego ponad 1400 sztuk oraz sporo na wymianę.
Tak wiec to dobry rok... Kolekcjonersko 🙂
_________________ Zbieram odznaki/przypinki (pins, buttons, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie są muzea, memoriałów, oceanariów, zoo, z Syrenką warszawską, naszywki z muzeów oraz piny Hard Rock Cafe. Odznak jest już 5 000 szt.
Jeśli posiadacie - proszę o kontakt!
Ostatnio zmieniony przez domimuseums 2021-01-01, 11:46, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2021-01-03, 16:45
Rodzaj kolekcji: bilety komunikacji miejskiej, wizytówki z kotami
Chciałam zrobić sobie podsumowanie 2020 - ale nie wpisałam się tu w 2019 i nie wiem z jakim wynikiem zakonczylam 2019 więc nie mogę stwierdzić ile mi przybyło w 2020 roku biletów.
Wiem za to że mam ich 13 813 szt ;) Podejrzewam że przyrost był bardzo mały bo w tamtym roku baaardzo zaniedbałam swoją kolekcję...
Oby 2021 był duużo lepszy tego sobie i Wam życzę :D
o dobra jednak edit bo znalazłam podsumowanie z 2018 i wtedy na koniec roku miałam 13 235 więc przez całe dwa lata przybyło mi 578 biletów - kolekcjo wybacz że tak bardzo cię zaniedbałam... ;p
Wysłany: 2021-02-06, 20:13
Rodzaj kolekcji: Korki od win, basset (kolekcja tematyczna), odznaki-herby miast polskich, naklejki z kodami krajów ( PL,D,RUS,...)
Obecnie mam o 154 korki więcej niż rok temu. Choć może doszło mi 50-100 korków więcej gdyż błędnie policzyłem je za 2019 rok.
Ale jeśli nawet to przyrost 250 korków nie jest czymś czym można się pochwalić.
Do grona krajów, z których mam ponad 100 korków doszła Gruzja.
Naturalnych korków mam 10 659 sztuki (91.5% całości), a syntetycznych 991 sztuk (8.5% całości).
"Syntetyczność" mojej Kolekcji pozostała na poprzednim poziomie. Nadal najbardziej "syntetycznymi kolekcjami krajowymi (z tych dużych) są: USA, Argentyna i Niemcy.
Przeciwieństwem tych krajów jest Portugalia - mam NADAL TYLKO 1 (słownie: jeden) korek syntetyczny portugalski oraz Gruzja - NIE MAM ANI JEDNEGO gruzińskiego korka syntetycznego!!
Jak chodzi o największe podkolekcje krajowe to są w kolejności (nie licząc korków od producentów zakwalifikowanych jako "międzynarodowe" i "uniwersalne"):
W nawiasach miejsce w ubiegłym roku.
1 (1) Włochy, 2142 szt., stanowi 18.4 % całości
2 (2) Hiszpania, 2021 szt., stanowi 17.4 % całości
3 (3) Francja, 1807 szt., stanowi 15.6 % całości
4 (4) Argentyna, 742 szt., stanowi 6.4 % całości
5 (5) Portugalia, 677 szt., stanowi 5.8 % całości
6 (6) Niemcy, 411 szt., stanowi 3.5 % całości
7 (7) Chile, 344 szt., stanowi 2.9 % całości
8 (8) USA, 281 szt., stanowi 2.4 % całości
9 (9) Węgry, 230 szt., stanowi 2.0 % całości
10 (10) Czechy, 221 szt., stanowi 1.9 % całości
11 (11) Bułgaria, 153 szt., stanowi 1.3 % całości
12 (12) Grecja, 129 szt., stanowi 1.1 % całości
13 (13) RPA, 116 szt., stanowi 1.0 % całości
14 (14) Mołdawia, 105 szt., stanowi 0.9 % całości
15 (-) Gruzja, 102 szt., stanowi 0.9 % całości
Powyższe stanowią łącznie 80.9% całości
W tym roku ogólna sytuacja mało zmieniła się w stosunku do poprzedniego roku:
- przyrost poniżej 1000 szt. - a w zasadzie dużo poniżej 1000 sztuk
- licząc korki francuskie w 2019 roku musiałem coś policzyć podwójnie - mam mniej korków z tego kraju
- kolejny kraj (Gruzja) przekroczył 100 szt.
- ponownie różnica między Włochami i Hiszpanią zwiększyła się ze stratą dla Hiszpanii
- kolejność największych podkolekcji pozostał niezmieniona od zeszłorocznego "liczenia stada"
- doszedł jeden nowy kraj: Bośnia i Hercegowina
Moja bassecia Kolekcja liczyła na koniec roku 205 fanty.
To o 23 więcej.
Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim, którzy dosyłali mi korki i bassety - sam bym nic nie zrobił
Wielkie podziękowania.
_________________ "Miarą człowieka jest bardziej jego hobby niż zawód."
Robert Byrne (°ᴥ°)
Mam na wymianę . . Poszukuję
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum