Wysłany: 2011-10-11, 15:26
Rodzaj kolekcji: zapałki reklamowe
Ja tu nie widzę polskiej.Zakładając że to flagi są.
_________________ "-Jestem prawdziwym kolekcjonerem.
-Tak,wiem.Jest pan jedyną osobą,która widząc obrazek kobiety w samej skórze,patrzy jaką szpilką jest przypięty."
http://mojekolekcje.pl.tl/
Ja tu nie widzę polskiej.Zakładając że to flagi są.
To są baretki do odznaczeń a nie żadne flagi.
Ta ostatnia raczej nie jest polska, nie spotkałem jeszcze takiej. Ale nie wszystkie jeszcze widziałem więc pewności nie mam.
Na pewno jest to jakieś mało ważne odznaczenie skoro jest ostatnie w kolejności.
Wysłany: 2011-11-02, 10:27
Rodzaj kolekcji: Falerystyka, numizmatyka
interfan napisał/a:
Na pewno jest to jakieś mało ważne odznaczenie skoro jest ostatnie w kolejności.
To akurat wcale nie musi być prawda. Regulaminy odznaczeń zakładają umieszczanie najpierw umieszczenie odznaczeń z własnego kraju (w porządku: najpierw państwowe, potem resortowe, a później pozostałe) a dopiero po nich umieszcza sie baretki odznaczeń z innych państw. Tak więc umieszczenie tego oddznaczenia na końcu wcale nie musi świadczyć o niskiej randze. Może to być "mało ważne odznaczenie" ale równie dobrze moze to być po prostu odznaczenie "nie radzieckie" i dlatego zostało umieszczone na końcu.
A co do przedstawionej na fotografii baretki to sądząc po szerokości wstążki jest to raczej jakieś odznaczenie, które było zawieszane na kołodce. W poszukiwaniu odpowiedzi na postawione pytanie radziłbym skoncentrować się w poszukiwaniach w dwóch obszarach:
1) odznaczenia radzieckie o mniejszym znaczeniu, np. o charakterze lokalnym;
2) odznaczenia tych państw, które stosowały system zawieszeń odznaczeń oparty na kołodce.
Cytat:
§ 24 Kolor czerwony („red”) zarezerwowany jest jedynie dla Administracji Forum.
Ostatnio zmieniony przez 2011-11-02, 13:08, w całości zmieniany 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum