Wys³any: 2013-08-05, 20:38 [Offer] Pomoc w identyfikacji/ocena warto¶ci Rodzaj kolekcji: PUSZKI
Witam, znalaz³em ostatnio tak± oto kartkê, w starej ksi±¿ce. Kto¶ mo¿e pomóc mi w ocenie tego, odczytaniu napisów oraz czy moge prosic o jakies info o znaczku ? pozdrawiam ;p
Jeśli chodzi o odczytanie to wydaje mi się, że jestem w stanie wyjaśnić jedynie część napisów:
Wny Ks. Stanioszko (czyli "wielmożny ksiądz Stanioszko", aczkolwiek nazwiska pewna nie jestem)
Harroń (?)
in Żuromin ("w Żurominie")
Kreis Sichelberg (czyli "okręg sierpecki" - to ważna wskazówka, bo poświadcza, że list faktycznie napisany był w latach 1939 - 1945)
Pieczątka prostokątna: Lubowidz
Pieczątka okrągła: Mielau (czyli "Mława") ibz (?) Zichenau (czyli "Ciechanów"), 01.9.43 (1 września 1943 roku).
Na znaczkach niestety się nie znam, także w tym nie pomogę.
Znaczek o warto¶ci 12 pfennigów, z Adolfem Hitlerem. Napis 'Deutsches Reich' ¶wiadczy o tym, ¿e wys³ano list z III Rzeszy (z terenów Polski w³±czonych do III Rzeszy). Zarówno Ciechanów, jak i M³awê Niemcy w³±czyli do Rzeszy, a konkretnie do Prus Wschodnich, jako tzw. Rejencjê Ciechanowsk±. Napis na stemplu oznacza M³awê w Rejencji Ciechanowskiej.
_________________ "Nie do wiary, jak czêsto sytuacje zmuszaj± ludzi do robienia tego, co chcieliby naprawdê robiæ."
Agatha Christie
Ostatnio zmieniony przez Carycek1 2013-08-12, 03:05, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy
Wed³ug II tomu katalogu Fischera z 2010 r. taka ca³ostka pocztowa jest wyceniona na 10 z³. Dotychczas nie by³o nowszego wydania II tomu katalogu, wiêc cena mog³a zmieniæ siê. Najlepiej zapytaj o warto¶æ w sklepie filatelistycznym.
_________________ "Nie do wiary, jak czêsto sytuacje zmuszaj± ludzi do robienia tego, co chcieliby naprawdê robiæ."
Agatha Christie
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum