Collections.pl używa cookies w celu ułatwienia użytkownikom korzystania z witryny, do tworzenia anonimowych statystyk oraz w celach reklamowych.

Jeżeli nie blokujesz cookies poprzez ustawienia swojej przeglądarki, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisywanie w pamięci urządzenia.

Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.

OK
Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych Strona Główna Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych

Tu Twoja kolekcja nabierze rumieńców!

  
  
 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: aparaty, fotografia, kolekcja, obiektywy, recenzje, sprzet fotograficzny

Autor Wiadomość
Kolekcja aparatów i sprzętu foto!Opisy, zdjęcia, recenzje!
fotokolekcja 

Poland

Wiek: 28
Posty: 19
Skąd: Pałuki
Wysłany: 2013-11-26, 21:01   Kolekcja aparatów i sprzętu foto!Opisy, zdjęcia, recenzje!
  Rodzaj kolekcji: kolekcjoner aparatów


Witam serdecznie, od kilku lat zbieram stare aparaty i sprzętu fotograficzny - mam ponad 60 sztuk aparatów, plus dodatkowe obiektywy, lampy błyskowe, światłomierze, książki itp., itd.. Założyłem niedawno blog pod adresem http://fotokolekcja.blog.pl/ i zamieszczam tam opisy, zdjęcia i recenzje aparatów z mojej kolekcji. Najstarszy aparat z mojej kolekcji ma ponad 100 lat i jest to mieszkowy Kodak - posiadam jeszcze kilka aparatów, którym niewiele brakuje do stu lat, także myślę, że na blogu jest co oglądać i co czytać. Posiadam wiele ciekawych aparatów, trudno dostępnych w Polsce, kilka aparatów mam przywiezionych ze Skandynawii, a ten ponad 100 letni Kodak jest z Czech. Opisując aparaty staram się, aby tekst był jak najbardziej zrozumiały nawet dla laika. Jeszcze raz serdecznie zapraszam do odwiedzin bloga.

Pozdrawiam serdecznie,
Piotr K.


Ostatnio opisywałem aparat Beroquick SL 125, produkowany przez niemiecką firmę Beier, której właścicielem był Woldemar Beier.
To link do tego postu: http://fotokolekcja.blog....ka-firme-beier/

A to "fotka-zajawka" tego aparaciku:
_________________
http://fotokolekcja.eu Kolekcjoner aparatów
 
     
Pomóż głodnym dzieciom - Kliknij w brzuszek pajacyka!
fotokolekcja 

Poland

Wiek: 28
Posty: 19
Skąd: Pałuki
Wysłany: 2013-11-28, 20:47   
  Rodzaj kolekcji: kolekcjoner aparatów


Fotografia dokumentalna to bardzo trudna dziedzina sztuki, czy macie czasem ochotę wziąć aparat, pójść w miasto i robić zdjęcia? Myślę, że każdy kto interesuje się fotografią ma ochotę „liznąć” fotografii ulicznej. Dzisiejsza notka będzie o aparacie, który posiada niemal każdą cechę porządnego dalmierzowca, którego każdy szanujący się fotoamator, interesujący się street fotografią powinien mieć do dyspozycji.
Producentem „tajemniczego” dalmierzowca jest japońska firma RICOH, która swoją działalność rozpoczęła w roku 1936, wtedy jeszcze pod nazwą Riken Kankoshi Co., Ltd. W początkowym okresie działania firma zajmowała się produkcją i sprzedażą papieru papieru pozytywowego diazo. Jeszcze przed 1940 rokiem firma wyprodukowała swój pierwszy aparat fotograficzny, był nim Riken No.1. Z aparatem tym wiąże się ciekawa historia, którą w telegraficznym skrócie postaram się przybliżyć. Pierwszy aparat marki RICOH, był łudząco podobny do niemieckiej Leici. Aparat został udostępniony konsumentom w sierpniu 1938 roku, mimo, że nie był do końca gotowy do produkcji – to był ogromny błąd japońskiego producenta.
Masową sprzedaż aparatów fotograficznych marka RICOH rozpoczyna po drugiej wojnie światowej. W tym okresie wprowadza na rynek pierwszą na świecie masowo produkowaną lustrzankę dwuobiektywową pod nazwą Ricohflex III.
W latach siedemdziesiątych koncern RICOH główną uwagę skupia na rozwoju firmy i poszukiwaniu nowych rozwiązań technologicznych, również tych cyfrowych. Nie przeszkadzało to jednak w ciągłej produkcji aparatów analogowych.

W 1972 roku na rynku fotograficznym pojawił się maleńki aparat dalmierzowy, pod nazwą RICOH 500G, produkowany na Tajwanie. Jest to sprzęt
Czytaj dalej...

_________________
http://fotokolekcja.eu Kolekcjoner aparatów
 
     
Turtwig 


Poland

Wiek: 31
Posty: 255
Skąd: Tricity
Wysłany: 2013-11-30, 17:38   
  Rodzaj kolekcji: Pokemon Tazo (polskie, zagraniczne, podróbki), naklejki Pokemon


Jako fotograf - amator na pewno będę zaglądać :-D Jedna uwaga - do zdjęć warto chyba by mieć jednolite tło? Można np. robić zdjęcia na tle białego brystolu ;-)
_________________
http://collections.pl/tur...19948.htm#87674 <-- rzeczy które zbieram oraz te, które posiadam na wymianę
 
     
fotokolekcja 

Poland

Wiek: 28
Posty: 19
Skąd: Pałuki
Wysłany: 2013-12-01, 21:57   
  Rodzaj kolekcji: kolekcjoner aparatów


Miło, że mogę liczyć na odwiedziny mojego bloga :) tło na razie zostanie takie dwukolorowe na pewno - myślę, że jest wtedy kojarzone tylko z moją stronką, a tła jednolite, których mnóstwo w sieci są mnie rozpoznawalne :)

Pozdrawiam serdecznie! :)
_________________
http://fotokolekcja.eu Kolekcjoner aparatów
 
     
Turtwig 


Poland

Wiek: 31
Posty: 255
Skąd: Tricity
Wysłany: 2013-12-01, 23:42   
  Rodzaj kolekcji: Pokemon Tazo (polskie, zagraniczne, podróbki), naklejki Pokemon


Rozumiem ;-)

Teraz tak jeszcze pomyślałam, że ciekawe by było - przedstawiając dany aparat - pokazać przykładowe zdjęcie, jakie zostało nim wykonane, chociaż zdaję sobie sprawę, że coś takiego już trudniej będzie zrobić...
_________________
http://collections.pl/tur...19948.htm#87674 <-- rzeczy które zbieram oraz te, które posiadam na wymianę
 
     
fotokolekcja 

Poland

Wiek: 28
Posty: 19
Skąd: Pałuki
Wysłany: 2013-12-03, 20:48   
  Rodzaj kolekcji: kolekcjoner aparatów


Ze zdjęciami wykonanymi danymi aparatami będzie ciężej, ale mam kilka wpisów ze zdjęciami poglądowymi wykonanymi danym aparatem np. Porstem Compact Reflex S, Certo-Phot, Start-B.

Dzisiaj przedstawiam wam nowy wpis u mnie:

Aparaty kompaktowe bardzo często są ignorowane, i zamiast nich wielu ludzi wybiera lustrzanki, aby tworzyć wspaniałe fotografie. Czy taki wybór jest do końca słuszny? Moim zdaniem nie. Uzasadnię swoją wypowiedź dzięki produktowi niemieckiej marki ADOX (na początku Fotowerke Dr C. Schleussner GmbH), która została założona już w 1860 roku we Frankfurcie nad Menem. Firma stworzona przez Dr. Carla Schleussnera była pierwszym na świecie producentem materiałów fotograficznych. Chemia, filmy i papiery fotograficzne sprzedawane pod nazwą ADOX były i nadal są bardzo cenione wśród fotografów zajmujących się fotografią tradycyjną.
Od 1930 roku, aż do lat sześćdziesiątych firma produkowała również aparaty fotograficzne, m.in. małoobrazkowe (ADOX 300, ADOX Polomat i in.), średnioformatowe (ADOX Sport, ADOX 66 i in.), na film 127 (Adrette 3×4) i na specjalny film (Juka 3×4).

ADOX Golf IIIA, był jednym z ostatnich aparatów produkowanych przez firmę ADOX. Ten małoobrazkowy aparat był produkowany w latach 1964-1965. Niepozorny wygląd i rozmiary są bardzo mylące, ponieważ jest to aparat wyposażony w doskonały obiektyw niewymienny, firmy Schneider-Kreuznach. Niemiecki producent zastosował w tym modelu -->> czytaj dalej -->> http://fotokolekcja.blog.pl/

_________________
http://fotokolekcja.eu Kolekcjoner aparatów
 
     
fotokolekcja 

Poland

Wiek: 28
Posty: 19
Skąd: Pałuki
Wysłany: 2014-04-22, 18:07   KODAK 56X INSTAMATIC CAMERA
  Rodzaj kolekcji: kolekcjoner aparatów


Dzieje aparatów fotograficznych są bardzo ciekawe, a firm produkujących analogowe „maszynki” do robienia zdjęć jest naprawdę mnóstwo. Są firmy bardzo nieznane i niszowe, ale wiele firm to właściwie legendarne koncerny fotograficzne. Jedną z najbardziej cenionych i znanych firm fotograficznych jest marka Eastman Kodak, założona w 1881 roku przez George’a Eastmana i inwestora Henry’ego Stronga. Serce firmy znajduje się w Stanach Zjednoczonych, a dokładniej w Rochester, w stanie Nowy Jork. Ten ogromny koncern stał się pionierem we wprowadzaniu nowości w świecie fotografii. Kodak od początku istnienia firmy starał się docierać do amatorów i tym samym wprowadził na rynek jako pierwsza na świecie firma – aparat fotograficzny skierowany do amatorskiego użytku. Kolejnym ważnym punktem w dziejach firmy jest produkcja filmów fotograficznych w rolkach 35 mm, a więc popularyzacja standardu fotografii małoobrazkowej. Mimo sukcesu związanego z filmami 35 mm, ogromną popularnością cieszyły się aparaty na film 126, produkowane przez Kodaka od 1963 roku, a potem także aparaty na film 110, które zostały wprowadzone w 1972 roku. Aparaty na te nietypowe filmy zawdzięczały swą popularność niską ceną produktu, prostotą obsługi, a także niewielkimi wymiarami.

Jednym z bardziej popularnych aparacików Kodaka z serii ‚INSTAMATIC’ był Kodak 56X ‚INSTAMATIC’ CAMERA. Produkcję tego modelu rozpoczęto we wrześniu 1972 roku i trwała.... --> czytaj dalej...


_________________
http://fotokolekcja.eu Kolekcjoner aparatów
Ostatnio zmieniony przez fotokolekcja 2014-04-22, 18:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
fotokolekcja 

Poland

Wiek: 28
Posty: 19
Skąd: Pałuki
Wysłany: 2014-09-12, 10:00   
  Rodzaj kolekcji: kolekcjoner aparatów


Dzisiaj chciałbym przedstawić kolejny z aparatów przeznaczonych dla amatorów fotografii żyjących w połowie XX wieku. Z dniem powstania pierwszego aparatu fotograficznego zainteresowanie fotografowaniem przejawiali nie tylko przedstawiciele burżuazji, ale i zwykli, przeciętni ludzie pracujący w fabrykach. Z myślą o mniej zamożnym kliencie powstał między innymi aparat Kodak DUAFLEX, który w połowie XX wieku kosztował jedyne 17 dolarów i 25 centów! Tak, tak – dobrze widzicie – ponad sześćdziesiąt lat temu aparat „małpka” dla przeciętnego obywatela kosztował niecałe 20 dolarów! Czyż to nie był piękny czas dla rozwoju fotografii?

Kodak DUAFLEX był produkowany w latach 1947-1950 przez znaną i cenioną przez każdego człowieka na ziemi firmę EASTMAN KODAK COMPANY w Rochester w Stanach Zjednoczonych. Jako ciekawostkę muszę dodać, iż spotkałem się również z tym samym modelem aparatu produkowanym przez CANADIAN KODAK COMPANY LTD. w Toronto w Kanadzie, ale to nie koniec ciekawostek... -->
czytaj dalej...


_________________
http://fotokolekcja.eu Kolekcjoner aparatów
 
     
fotokolekcja 

Poland

Wiek: 28
Posty: 19
Skąd: Pałuki
Wysłany: 2014-10-30, 11:15   Lampa błyskowa SUNPAK AUTO 28
  Rodzaj kolekcji: kolekcjoner aparatów


Powszechnie wiadomo, że Japonia to kraj innowacyjnych technologii, głównie związanych z przemysłem urządzeń elektronicznych – a co za tym idzie powiązanych także z fotografią. Firmy z kraju kwitnącej wiśni, które zna każdy – nawet laik – to np. Canon, Nikon czy Pentax. Oprócz takich gigantów są również korporacje mniej znane, które jednak niczym nie ustępują konkurencji, a nawet powoli wychodzą z cienia i zdobywają coraz to większą popularność. Jedną z takich marek jest firma SUNPAK, która znana jest z produkcji lamp błyskowych (m.in. manualnych, automatycznych i tyrystorowych). Firma SUNPAK powstała w 1963 roku w Saitamie, w Japonii, a pierwszą wyprodukowaną lampą błyskową był model „SUNPAK 7″ (informacje ze strony producenta). W chwili obecnej firma ta jest liczącym się w stawce producentem zewnętrznych lamp błyskowych do aparatów cyfrowych, a więc firma się rozwija – a to dzięki ponad 50-letniemu doświadczeniu.

Jednak zanim nastała era cyfrowej fotografii – SUNPAK - produkował lampy błyskowe do analogowych aparatów fotograficznych. Sprzęt tej Japońskiej firmy był bardzo popularny w latach siedemdziesiątych, a także i w latach późniejszych – to za sprawą niskich cen ale także dzięki wysokiej jakości produktów. Na początku lat siedemdziesiątych na rynku pojawiła się lampa błyskowa SUNPAK AUTO 28, która miała...
---> czytaj dalej...


_________________
http://fotokolekcja.eu Kolekcjoner aparatów
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Zdjęcia do identyfikacji
MarcinW Identyfikacja 26 2013-04-03, 19:51
MarcinW
Brak nowych postów Zdjecia na stronke
Wizytownik Pub 8 2011-12-07, 21:00
Gość
Brak nowych postów [Offer] Zdjęcia zawodników i drużyn różne Polska i zagranica
radbar93 Plakaty, zdjęcia, naklejki 0 2017-01-06, 12:13
radbar93
Brak nowych postów [OFFER] Zdjęcia i tego typu karty piłka nożna lata 90. XX w.
rammsteinfan Plakaty, zdjęcia, naklejki 1 2016-10-02, 17:49
rammsteinfan
Brak nowych postów Kolekcja... lasek?
MarcinW Pub 12 2017-12-03, 11:49
domimuseums

 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - recenzje mang
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.
© 2007–2013 Collections.pl | Informacje o prawach autorskich | Polityka prywatności | Korzystanie z Forum oznacza akceptację Regulaminu

Strony internetowe: Projektowanie stron Studio Graficzne