Wysłany: 2011-08-18, 19:23 Kasowanie kont "martwych dusz" Rodzaj kolekcji: Korki od win, basset (kolekcja tematyczna), odznaki-herby miast polskich, naklejki z kodami krajów ( PL,D,RUS,...)
Przeglądałem listę użytkowników i stwierdziłem, że jest wiele kont z zerowym stanem postów.
Jestem za kasowaniem kont z takim stanem (lub także kilkupostowych) i ostatnią bytnością na Forum dawniej niż np. 6 miesięcy.
Co o tym myślicie?
_________________ "Miarą człowieka jest bardziej jego hobby niż zawód."
Robert Byrne (°ᴥ°)
Mam na wymianę . . Poszukuję
Wysłany: 2011-08-18, 19:32
Rodzaj kolekcji: Wizytówki
Również jestem ZA. Jednak wydaje mi się, że 6 miesięcy to za krótka nieobecność żeby kasować konto. Zdarzają się przecież wyjazdy zagranicę i inne. Myślę, że można na początek skasować konta z min. 2 letnia nieobecnością. Taka osoba i tak pewnie nie pamięta, że jest zarejestrowana na forum. Dodatkowo można by było przy kasowaniu konta wysłać emaila do tego użytkownika z informacją o usunięciu konta i możliwością ponownej rejestracji.
_________________ Zapraszam na strone internetowa poswiecona mojej kolekcji http://wizytowki.hpu.pl/news.php
Zachecam do rejestracji, ktora jest latwa i szybka.
Ostatnio zmieniony przez Wizytownik 2011-08-18, 19:33, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-08-19, 08:44
Rodzaj kolekcji: Stare pocztówki
Również jestem za, ale proponuje przed usunięciem tychże kont napisać do ich właścicieli, przypominając im o istnieniu tego forum i informując ich o nadchodzących czystkach.
_________________ "Długo wędrowałem, zanim doszedłem do siebie."
Tadeusz Różewicz
Ostatnio zmieniony przez MarcinW 2011-08-19, 08:46, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-08-19, 13:23
Rodzaj kolekcji: numizmatyka
Jest parę stron, na których nie bywam latami, a czasem zajdzie potrzeba wejścia i napisania czegoś. Na wielu stronach mam konta, gdzie ani razu nic nie napisałem, też nie chciałbym stracić na nich konta. Parę kont jest na maile, które sprawdzam raz na parę miesięcy.
Jeśli chcecie takie konta usuwać, to proponuję usunięcie kont, które nie były w użyciu przez minimum 2 lata. Zanim jednak to nastąpi proponuję wysłać przynajmniej 3 przypomnienia o posiadaniu konta z prośbą o zalogowanie się, żeby konto nie było usunięte (bez pisania niczego, po prostu się zalogować). Takie przypomnienie mogłoby być wysłane miesiąc wcześniej, tydzień wcześniej, i na dzień wcześniej - przed akcją usuwania kont.
Gość
Wysłany: 2011-08-19, 13:25
Popieram inicjatywę.
W kodzie php forum jest bodajże automatycznie zaprogramowane wysyłanie wiadomości mailowych, do użytkowników, których konta zostały usunięte.
Myślę, że okres 2 lat jest w tym momencie najodpowiedniejszy dla usunięcia konta. Zapis w regulaminie... cóż, jest w sumie martwym przepisem (mi osobiście ci nieaktywni nie przeszkadzają w niczym), ale nie stwierdza, że po roku konto zostanie usunięte, tylko że może zostać.
W tym momencie trwają jeszcze wakacje i wiele osób może nie posiadać dostępu do komputera/Internetu. Proponuję więc wysłanie wiadomości pod koniec sierpnia do dwóch grup użytkowników:
- użytkownicy, którzy nie zalogowali się od 2 lat → wiadomość dot. usunięcia konta w przypadku braku zalogowania się na konto w ciągu miesiąca.
- użytkownicy, którzy nie zalogowali się od 1 roku → wiadomość "przypominająca" o Forum, bez żadnej informacji o usuwaniu.
20 kilka dni po wysłaniu wiadomości do 1. grupy osób → druga wiadomość o usunięciu z terminem 7 dni. Brak zalogowania po tym terminie → usunięcie.
Trzecią wiadomość użytkownicy dostaną oczywiście wraz z usunięciem konta (jest automatyczna już po usunięciu).
Jakieś zastrzeżenia lub pomysły, co do tej wersji?
Wysłany: 2011-08-19, 14:22
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką i inne...
Myślę, że to optymalna wersja.
_________________ Zbieram odznaki/przypinki (pins, buttons, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie są muzea, memoriałów, oceanariów, zoo, z Syrenką warszawską, naszywki z muzeów oraz piny Hard Rock Cafe. Odznak jest już 5 000 szt.
Jeśli posiadacie - proszę o kontakt!
Wysłany: 2011-08-20, 19:25
Rodzaj kolekcji: zapałki reklamowe
Dobry pomysł.A po usunięciach trzeba by było jeszcze skasować parę grup takich jak lalki i guziki.
I według mnie kryterium ilości postów jest zbędne.Wystarczy długi czas nielogowania.
_________________ "-Jestem prawdziwym kolekcjonerem.
-Tak,wiem.Jest pan jedyną osobą,która widząc obrazek kobiety w samej skórze,patrzy jaką szpilką jest przypięty."
http://mojekolekcje.pl.tl/
Ostatnio zmieniony przez pietras 2011-08-20, 19:28, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-10-07, 10:52
Rodzaj kolekcji: Korki od win, basset (kolekcja tematyczna), odznaki-herby miast polskich, naklejki z kodami krajów ( PL,D,RUS,...)
Podzielcie się proszę informacjami jak wygląda teraz ten temat
Robert Byrne (°ᴥ°)
szejkoszwejk [Usunięty]
Wysłany: 2012-01-14, 10:08
---
Ostatnio zmieniony przez szejkoszwejk 2012-02-21, 17:23, w całości zmieniany 1 raz
Na razie po przenosinach na inny serwer mamy drobne problemy z bazą danych. Musimy najpierw to załatwić, zanim zabierzemy się do usuwania nieaktywnych użytkowników.
Wysłany: 2012-01-14, 19:06
A z ciekawości,dlaczego serwer jest w Holandii? Dodatek mi wyświetla i ciekawy jestem.
-Tak,wiem.Jest pan jedyną osobą,która widząc obrazek kobiety w samej skórze,patrzy jaką szpilką jest przypięty."
Wysłany: 2012-02-16, 15:41
Jeszcze odnośnie usuwania zauważyłem że przydałoby się zlikwidować całe grupy w których są sami nieaktywni użytkownicy:
-guziki
-kupony loterii,losy
-lalki
-papeterie
-porcelanki
I nadal jest masa ludzi z 0 postów.Czyli nawet się nie przedstawili a to oznacza moim zdaniem że nie interesuje ich to forum a zarejestrowali się chyba przez pomyłkę.
Wysłany: 2012-02-16, 20:09
Rodzaj kolekcji: Korki od win, basset (kolekcja tematyczna), odznaki-herby miast polskich, naklejki z kodami krajów ( PL,D,RUS,...)
Popieram pietrasa
Robert Byrne (°ᴥ°)
Wysłany: 2017-03-29, 20:42
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką i inne...
Jest dokładnie 128 nieaktywnych użytkowników którzy nie aktywowali swoich kont i poza rejestracją na forum ani razu na nim nie byli.
Usuwać?
4 kont są poniżej 100 dni reszta od 101 do 1100.
Jedziemy z tematem?
_________________ Zbieram odznaki/przypinki (pins, buttons, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie są muzea, memoriałów, oceanariów, zoo, z Syrenką warszawską, naszywki z muzeów oraz piny Hard Rock Cafe. Odznak jest już 5 000 szt.
Jeśli posiadacie - proszę o kontakt!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum