Znalaz³em ów rzecz dzisiaj na lokalnej wyprzedarzy,nie mam pojêcia co to jest,ani jak stare jest ale wydaje mi siê,¿e ma jednak jak±¶ historie,bo przecie¿(chyba) po wojnie produkcja rzeczy ze sfastyk± zosta³azabroniona/zakazana, interesuje mnie równie¿ symbol po przeciwnej stronie wazonu,wie kto¶ mo¿e co to? Za³±czem linki ze zdjêciami.
Nie ¿ebym siê zna³ czy co¶, ale je¶li mia³bym typowaæ co to za przedmiot to wygl±da mi to na podstawek na jakie¶ gor±ce naczynie lub co¶ w tym stylu, a je¶li chodzi o wiatrak to adolf z ferajn± tylko to zapo¿yczyli. To stary, do¶æ pozytywny je¶li o symbolikê chodzi znak runiczny wiec rodowód tego czego¶ wcale nie musi byæ narodowosocjalistyczny chocia¿ cholera ich tam wie.
Przedmiot mo¿e pochodziæ z Indii.Ta akurat swastyka to symbol do¶æ popularnej "nauki".Ma w Indiach kilka milionów wyznawców.
szejkoszwejk [Usuniêty]
Wys³any: 2012-03-18, 19:05
...
Ostatnio zmieniony przez szejkoszwejk 2012-03-18, 20:17, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Go¶æ
Wys³any: 2012-03-18, 19:19
Jestem naprawde pod ogromny wrazeniem waszej wiedzy,dziekuje wszystkim bardzo za opinie.
Wyglada na to,ze jest to poprostu jakis indyjski kicz:(,a ja ³udzi³em sie,¿e to antyk z histori±.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum