Wysłany: 2019-04-14, 13:03 Wycena monety: 25 rubli FIFA World Cup 2018 Rodzaj kolekcji: Dodatki do chipsów, karty telefoniczne, miniaturki alkoholowe, Playstation i MARVEL
Dane monety:
Nominał 25 rubli
Waga 10 g
Średnica 27 mm
Nakład do 250 tys.
Wysłany: 2019-04-23, 19:15
Rodzaj kolekcji: autografy
Widziałem identyczną monetę wystawioną na allegro za 59,90. Nie ma na nią ofert.
Ps. Nie zajmuję się numizmatyką,ale czy na forum nie ma kogoś,kto mógłby pomóc drugiemu w wycenie? To przecież nie jest oferta sprzedaży.
Ps. Nie zajmuję się numizmatyką,ale czy na forum nie ma kogoś,kto mógłby pomóc drugiemu w wycenie? To przecież nie jest oferta sprzedaży.
Nie do końca jest tak, że nie chcemy koledze pomóc (przynajmniej jeśli chodzi o mnie).
Po prostu wielu, nawet doświadczonych zbieraczy monet, nie jest w stanie podać realną monety.
Dodatkowo, realne ceny są kształtowane przez rynek, zwłaszcza aukcji internetowych, które może w tym celu sprawdzić każdy z nas.
Jaka są jednak ceny transakcyjne? To już "tajemnica" kupującego i sprzedającego
_________________ "Nie do wiary, jak często sytuacje zmuszają ludzi do robienia tego, co chcieliby naprawdę robić."
Agatha Christie
Wysłany: 2019-05-02, 10:03
Rodzaj kolekcji: Kinder niespodzianki
Popieram Carycka.
Ja wartość swoich monet opieram na katalogach monet Krause'go i all-gro. Polskich monet na katalogu firmy AS i all-gro.
Niestety w - Krause. 2018 World Coins. 2001 to Date 12th edition - nie ma jeszcze tej monety. A nie wiem czy będę miał wersję 2019.
A wartość ma taką, ile ktoś będzie chciał za nią zapłacić.
Ja niektóre monety kupiłem drożej niż mają wartość rynkową, czyli przepłaciłem. A kupiłem je po cenie państwowej.
_________________ Szukasz czegoś, pisz. Może to mam.
Ostatnio zmieniony przez rag2 2019-05-02, 10:05, w całości zmieniany 1 raz
Podzielam opinie przedmówców. Tyle jest warta ile ktoś będzie chciał zapłacić. Niestety wg mnie ceny na allegro ostatnio poszły w górę. Ja kolekcjonuję żetony bite przez Mennicę Polską i ostatnio nic nie kupuję bo sprzedający lekko przesadzają. Na moje oko 30 - 35 zł ze względu na duży nakład i mały popyt. Takie monety kupuje się pod wpływem impulsu na pamiątkę która najczęściej ląduje na dnie szuflady lub do konkretnej kolekcji. Jednak tak wyspecjalizowanych kolekcjonerów nie jest dużo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum